Czarna herbata jest bezapelacyjnie jednym z najczęściej wypijanych napojów przez Polaków. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Dziś niemal na każdym kroku można usłyszeć o prozdrowotnych właściwościach czarnej herbaty. Czy czarna herbata jest zdrowa? Jakie właściwości ma czarna herbata?
Nie ulega wątpliwości, że obecnie różnorodność i ilość herbat dostępnych na rynku jest naprawdę imponująca. Sklepy internetowe oraz sklepy stacjonarne dosłownie pękają w szwach od ilości najróżniejszych produktów i odmian herbat. Niekwestionowaną królową wśród herbat jest jednak w dalszym ciągu klasyczna czarna herbata.
Prozdrowotne właściwości czarnej herbaty
Pomimo tego, że po czarną herbatę sięgamy niemal każdego dnia, to raczej sporadycznie zastanawiamy się nad tym, jak w zasadzie wpływa na nasze zdrowie. Oprócz walorów smakowych i niepowtarzalnej barwy warto docenić również wyjątkowe właściwości czarnej herbaty!
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- skutecznie poprawia nastrój i samopoczucie,
- działa przeciwzapalnie,
- wykazuje działanie antynowotworowe,
- pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.
To jednak nie wszystkie właściwości czarnej herbaty, na które warto zwrócić uwagę. Dodatkowo regularne spożywanie tego naparu znacznie hamuje wytwarzanie wolnych rodników, pobudza enzymy trawienne, a także łagodzi stany zapalne spojówek. Jak widać, za regularne spożywanie czarnej herbaty podziękuje Ci nie tylko Twoje zdrowie, ale również uroda! Uważasz, że najzdrowszym wyborem jest zielona herbata? O jej właściwościach przeczytasz tutaj!
Jaka powinna być temperatura parzenia herbaty czarnej?
Wiele osób, szczególnie na początku swojej przygody z herbatami zastanawia się, jaka powinna być temperatura parzenia herbaty czarnej. Otóż doskonale byłoby, gdyby temperatura wahała się od 95-96°C. Oznacza to, że zalewamy ją tuż po zagotowaniu.
Co więcej, aby móc w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem najlepiej, gdyby woda była miękka lub średnio twarda. Ile powinno trwać parzenie czarnej herbaty? W tym przypadku wszystko zależy od pożądanego efektu. Najlepsze działanie na zmysły i ciało będzie miał napar zaparzany przez około 5 minut. Z kolei 2-minutowe lub 3-minutowe zaparzanie, ściśle wiąże się z pobudzeniem i znacznym orzeźwieniem organizmu.